Vem är John och hur allt började

Johns Assistans är en s.k. anordnare för personlig assistans i Alingsås kommun med omnejd. Vi har tillstånd ifrån IVO att bedriva personlig assistans och har tecknat kollektivavtal med FREMIA som omfattar alla våra anställda.

Jag som grundat och driver Johns Assistans heter Sten Lövrup. 2013 föddes mitt och min frus första barn, vår son John. De första månaderna med John var som med vilket barn som helst, eventuellt med undantag för att John utvecklades oerhört snabbt, han skrattade redan efter två månader,var stark i kroppen och stod upp med stöd vid 2,5 månader.

Vid tre månaders ålder började han dock få konstiga ryckningar i benet vid amning. På några veckor blev det snabbt värre och John hade under våra månader på sjukhus upp mot 200 epileptiska kramper per dygn.

Första fallet i Sverige

John och assistanspersonal 5 - Johns Assistans

Efter många månaders medicinsk utredning, nära-döden upplevelser och känslomässiga dalar fick vi till slut beslutet att John hade ett syndrom som döpts till Malignant Migrating Partial Seizures in Infancy (MMPSII).

John var det första dokumenterade fallet i Sverige och ett av ca 60 dokumenterade fall i världen.

I takt med att John växte och blev större så ökade också vårt behov av personlig assistans tillsammans med frustrationen för vårt passiva assistansbolag och regelverkets uppbyggnad.

Ur denna frustration, och känslan av att det finns så mycket som kan göras bättre, och med små medel underlätta för personer i vår situation, fattades beslutet att starta Johns Assistans.

John avled i november 2022 efter en kraftig förkylning, men hans minne och hans kämparglöd lever vidare genom Johns Assistans.

Inte bara funkisfarsa

Utöver att vara familjefar med erfarenhet av den svåra situation det kan innebära att ha en sjuk anhörig med behov av personlig assistent så är jag också en person med lång och gedigen erfarenhet av offentlig verksamhet, förvaltningsrätt och LSS.

Jag är utbildad jurist och har arbetat med och för offentlig sektor i över 10 år. Jag har tagit strid många gånger för John och hans behov men även arbetat för och med assistansanordnare med andra människor och deras behov. Jag har lång och gedigen erfarenhet, både personlig och professionell av vad det innebär att ha personlig assistans, och vad som krävs för att få det.

Vårt team - Vi som brinner för att hjälpa dig

Våra hjärtan slår för att göra en positiv inverkan på människors liv. Detta har resulterat i att vårt team på Johns Assistans växt med tiden. Vi har växt från att vara några få individer till att bli en grupp individer som är mycket mer än bara kollegor. Vi ser oss själva idag som en sammanhållen familj av människor som har förenats genom vår gemensamma passion för att hjälpa andra.

Empati är ett av våra ledord, och vi strävar alltid efter att ge varje individ den uppmärksamhet och stöd de förtjänar. Vi finns här för att lyssna, förstå, respektera och arbeta för varje assistansberättigades unika önskemål och behov. Tillsammans skapar vi varma och förtroendefulla relationer som är hjärtat i vårt arbete.

Vår familj av assistenter blir allt fler men samtidigt växer även antalet assistansberättigade som väljer att kontakta oss. Oavsett hur många som väljer att kontakta oss så kommer våra ledord och den assistansberättigade att finnas i vårt fokus.

Lyssna på vår resa

Precis som för alla funkis-föräldrar så har även vår resa kantats av en rad händelser som bland annat satt tålamodet på rejäl prövning. Jag blev inbjuden till podden Funkisfarsor där jag fick dela med mig av vår resa. Vill du lyssna på avsnittet så finner du det här nedanför.